luni, 9 septembrie 2019

Feţanu Rodica - Mijloacele de invatamant moderne- suport al activitatii didactice


Proiectul Internațional “Omul drag de la catedră”
Ediția a III-a 2018-2019
Concurs elevi. Simpozion Internațional dascăli
Inclus în CAERI, anexa 9 din OMEN nr. 3016/09.01.2019, poziția 1518
ISBN 978-606-725-262-0




Mijloacele de invatamant moderne- suport al activitatii didactice


Profesor învăţământ primar, Feţanu Rodica
Școala Gimnazială “ Liviu Rebreanu”


Ȋntr-o definiţie primară, mijloacele tehnice de instruire sunt considerate ansambluri de procedee mecanice, optice, electrice si electronice - de înregistrare, păstrare şi transmiterea informaţiei.
Mijloacele de învăţământ reprezintă ansamblul de obiecte, instrumente, produse, aparate, echipamente şi sisteme tehnice care susţin şi facilitează transmiterea unor cunoştinte, formarea unor deprinderi, evaluarea unor achiziţii şi realizarea unor aplicaţii în cadrul procesului instructiv-educativ.
Bloock defineşte mijloacele tehnice de instruire ca fiind acele dispozitive şi tehnici născute din revoluţia mijloacelor de comunicare, ce pot fi folosite în scopuri didactice, luate individual sau în combinaţie, pe lângă profesor, manual şi tablă. Ele includ acele aparate şi instalaţii cuprinse în generaţiile III -IV, respectiv aparatele de proiecţie, de înregistrare-redare audio, instruire programată, inclusiv calculatoarele electronice (generaţia a V-a) şi alte elemente de hardware si software.
Clasificarea mijloacelor tehnice de instruire, se face în funcţie de analizatorul solicitat,  precum şi de caracterul sistemic sau dinamic al celor prezentate. Ȋn funcţie de aceste criterii, întâlnim următoarele mijloace tehnice de instruire :
- mijloacele  tehnice vizuale : videoproiectorul, hărţi, fişe de lucru
- mijloacele  tehnice auditive : radioul, casetofonul, etc
- mijloacele  tehnice audio-vizuale : video-player, tv, calculatorul
Ȋn şcoala contemporană, utilizarea unor sintagme ca mijloace de învăţământ, instruire şi autoinstruire asistate de calculator, individualizarea instrucţiei etc., a devenit o necesitate, ele reprezentând, practic, direcţii pentru reforma învăţământului.
De altfel, utilitatea mijloacele tehnice moderne constă, în principal, în uşurinţa de a recrea în permanenţă situaţia educaţională, prin includerea în câmpul educaţiei a noilor achiziţii din domeniul ştiinţelor educaţiei.
Eficienţa mijloacelor tehnice de instruire depinde, în mare măsură, de pregătirea profesorului, de nivelul la care el stăpâneşte materialul ce urmează a fi utilizat, de măsura în care este familiarizat cu aparatele, în acelaşi timp fiind necesară şi pregătirea elevilor pentru a utiliza în activitatea lor, calculatorul.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu