luni, 9 septembrie 2019

Prode Letiția - Mijloace didactice inovative de evaluare la ciclul gimnazial


Proiectul Internațional “Omul drag de la catedră”
Ediția a III-a 2018-2019
Concurs elevi. Simpozion Internațional dascăli
Inclus în CAERI, anexa 9 din OMEN nr. 3016/09.01.2019, poziția 1518
ISBN 978-606-725-262-0




Mijloace didactice inovative de evaluare la ciclul gimnazial

Prof. Prode Letiția
Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazu” Şelimbăr, Structura Veștem

            Implementarea la clasă a unor mijloace și metode inovatoare în proiectarea, organizarea și evaluarea învăţării, la cls VII presupune adoptarea unor strategii moderne de evaluare.
                Pentru evaluarea cunoștințelor achiziționate strategiile moderne de evaluare scot în evidență dimensiunea acțiunii evaluative care să poată să ofere elevilor posibilități variate și multiple de a demonstra ceea ce pot să facă, dar și ceea ce știu în același timp. Astfel, acest lucru se poate înfăptui prin folosirea unor metode complementare de evaluare.
Proiectul ca metodă alternativă și complementară de evaluare și al exercițiului interdisciplinar este un alt mod de a conferi viață și deschidere muncii elevilor. El le pune în valoare elevilor anumite capacități și le oferă posibilitatea de a-și arăta cunoștințele și de a demonstra ce știu să facă.
             Evaluarea prin proiecte realizate de elevi cu ajutorul calculatorului
SCOPUL: evaluarea cunoștințelor prin strategiile moderne de evaluare
OBIECTIVE OPERAŢIONALE:
·   să explice cuvântul pildă;
·         să explice semnificaţia fiecărei pilde;
·   să conştientizeze necesitatea aplicării normelor morale învăţate.
·   să precizeze care sunt „roadele” aduse de o persoană care ascultă şi împlineşte Cuvântul lui Dumnezeu;
·   să formuleze învăţături folositoare progresului vieţii spirituale.

METODE SI PROCEDEE: Explicaţia, Conversaţia,  munca în echipe.
MATERIAL DIDACTIC ŞI BIBLIOGRAFIC: Sfânta Scriptură sau Biblia, Şebu, Pr. Prof. Univ. Dr. Sebastian, Religie, cultul-ortodox, cls VII, Editura Gliogor Hașa, 2015, Deva, situri religioase, calculatorul, video-proiectorul


DESFĂȘURARE
ACTIVITATE
Se pun la dispoziţie: Sfânta Scriptură sau Biblia, Religie, cultul-ortodox, situri religioase, calculatorul, video-proiectorul
Munca individuală:
·         Copiii din cls a VII sunt stimulați să realizeze proiectul pentru evaluarea cunoștințelor la capitolul ,,Pildele Mântuitorului”. Ca să fie mai plăcut și atractiv am făcut propunerea elevilor de a lucra un proiect în perechi în care cu ajutorul programului Micosoft PowerPoint să prezinte o parabolă care a fost studiată la ora de Religie. Elevii au manifestat disponibilitate și s-au arătat foarte încântați pentu a realiza proiectul.
·         Ei au primit informații referitor la realizarea proiectului și am stabilit de comun acord care ar trebui să fie structura prezentării, dar și care sunt criteriile de evaluare. În privința criteriilor de evaluare s-a stabilit că se va avea în vedere structura dată, conținutul și estetica proiectului, dar și logica prezentării.
·          Activitatea s-a desfășurat în cabinetul CDI, fiind necesară utilizarea calculatorului. Prezentarea proiectului s-a realizat în sala de proiecții video, fiind necesară folosirea calculatorului și a video-proiectorului, s-a desfășurat în cadrul lecției de evaluare la unitatea de învățare ,,Parabolele Mântuitorului” și s-a urmărit verificarea și consolidarea cunoștințelor dobândite anterior.
·         Obiectivul principal al demersului fiind acela de a facilita elevilor accesul la informații și formarea unor competențe utile pentru tot restul vieții prin intermediul unor activități activ-participative desfășurate în cadrul orelor de Religie.
Munca în perechi: Metodă de evaluare
·         Fiecare elev se va organiza în pereche cu colegul de bancă și va lucra pe perioada proiectului .
·         Fiecare elev din grupă va prezenta alternativ cu colegul de grupă proiectul realizat.




·         Informații referitoare la reralizarea proiectului
·         Prezentarea mijloacelor și a metodelor de lucru
·         Prezentarea bibliogafiei
·         Studiu  și munca pe grupe.
·         Prezentarea proiectului realizat
·         Concluzii și recomandări
·         Notarea elevilor.


              Utilizarea proiectului ca metodă de evaluare dezvoltă la elevii aptitudinii care sunt necesare și de actualitate, cum ar fi: inițiativa, comunicarea, spiritul de echipă, capacitatea de a rezolva probleme delicate și dificile și de a lua decizii. Prezentările au fost foarte variate, în funcție de cunoștințele și experiența fiecărei grupe, dar toate grupele au urmat structura propusă și sarcinile de lucu au fost îndeplinite în mare măsură. Proiectul a avut drept scop dobândirea și evaluarea de cunoștințe și competențe, dar atenția a fost focalizată și pe aspectul estetic.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu