sâmbătă, 14 septembrie 2019

PODOLEANU VALERICA - PROFIL DE COMPETENȚĂ

Proiectul Internațional “Omul drag de la catedră”
Ediția a III-a 2018-2019
Concurs elevi. Simpozion Internațional dascăli
Inclus în CAERI, anexa 9 din OMEN nr. 3016/09.01.2019, poziția 1518
ISBN 978-606-725-262-0


                                                  PROFIL DE COMPETENȚĂ

                                                           PROF. ÎNV. PRIMAR  PODOLEANU VALERICA
                                                      COLEGIUL NAȚIONAL DE ARTĂ”GEORGE  APOSTU” 
                                                                                                                         BACĂU
   

        Schimbările  profunde  ce s-au petrecut în învățământul primar impun noi competențe învățătorului: gândire creatoare, inițiativă, creativitate.
            Având ca material de cercetare elevul, trebuie să facă din acesta o personalitate adaptabilă fiecării situații  capabil de lua decizii, responsabil și competent.
             Se impune o nouă atitudine față de elev ce implică necesitatea unor schimbări  și la nivelul strategiilor didactice. Având în vedere că metodele de învățământ dispun de o mobilitate deosebită în ceea ce privește adaptarea creatoare la condiții noi, învățătorul trebuie să utilizeze în manieră  modernă metodele clasice, dar și strategii noi de provocare și dirijare a gândirii în vederea obținerii unei eficiențe maxime.O mare importanță o au metodele de dezbatere în grup, de muncă  în echipă, de sprijin mutual prin care elevul este pregătit în vederea integrării treptate în societate.
        Învățătorul trebuie să folosească noile tehnici de evaluare cu valoare cognitivă, care să faciliteze ierarhizarea colectivului clasei.
          Pe lângă o cultură generală solidă, trebuie să știe pedagogia ”pedagogilor”, pentru a desfășura o   didactică completă.
             De-a  lungul timpului au stat în atenția învățătorului obiective ca: relația cu adulții, prezența în colectivitate, formarea valorilor morale etc. Cu timpul, acestea au fost dezvoltate , competența fiind supusă schimbării.
          Fiind managerul grupei de elevi, colaborează cu părinții și cu ceilalți învățători, proiectează activități, mijloace de învățământ, instrumente eficiente de evaluare, având ca scop promovarea performanței și a competiției.
       Învățătorul contemporan trebuie să știe să comunice, să mediatizeze, să colaboreze, să tezaurizeze. În calitate de consilier al elevilor săi trebuie să cunoască ”pedagogia inimii” care vizează crearea unui climat favorabil dezvoltării personalității fiecărui elev. Pornind de la ideea că educatorul lângă care copilul se simte liber este cel mai ocrotitor, trebuie să se regăsească în copii, pentru a nu fi străin acestora.
          Orice învățător realizează un transfer al personalității sale asupra elevilor, contribuind la personalizarea colectivului clasei. Trăim într-o perioadă de timp în care, înconjurați de modele decomportament negativ, elevii noștri nu mai ”intră în pământ de rușine” ca elevii D-lui Trandafir. Ne revine o misiune mult mai grea – să modelăm omul care va trăi într-o societate democratică în care, dacă valorile morale nu vor fi prețuite, toată structura socială se va prăbuși.
          O altă latură a competenței este umanismul. Un adevărat dascăl trebuie să respecte jurământul nescris de a determina fiecare elev să învețe pe măsura capacității sale. În munca cu elevii trebuie să ofere modele de autoritate și respect, de sensibilitate, blândețe, iubire, finețe psihologică, aspecte ale competenței ce nu pot fi măsurate prin nicio fișă de evaluare a activității didactice.
           ”Spre a crește oameni înainte de orice știință și de orice metodă, trebuie să ai inimă” spunea Pestalozzi.” Cu toate că nu toți avem șansa unui elev care să ne scoată din anonimat așa cum s-a întâmplat cu ”Dăscălița”(din poezia cu același nume de Octavian Goga), Mihai Busuioc sau Basil Drăgoșescu, fiecare din noi trăim prin elevii noștri, prin tot ceea ce le putem dărui.
             Deasupra acestor laturi ale competenței este ”vocația” de dascăl care ne va ajuta să depășim toate dificultățile ce se vor ivi în calea misiunii pe care o avem de îndeplinit.
                  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu