luni, 9 septembrie 2019

PREDESCU STELA - PROIECT INTERDISCIPLINAR PÂRGHIA – UNA DINTRE CHEILE MIȘCĂRII


Proiectul Internațional “Omul drag de la catedră”
Ediția a III-a 2018-2019
Concurs elevi. Simpozion Internațional dascăli
Inclus în CAERI, anexa 9 din OMEN nr. 3016/09.01.2019, poziția 1518
ISBN 978-606-725-262-0




PROIECT INTERDISCIPLINAR PÂRGHIA – UNA DINTRE CHEILE MIȘCĂRII

PROF. PREDESCU STELA,  ȘCOALA GIMNAZIALĂ SINGIDAVA CUGIR

„Dați-mi un punct de sprijin și voi urni pământul” Arhimede                                                                            
            Interdisciplinaritatea este o formă de cooperare între discipline ştiinţifice diferite, care se realizează respectând logica ştiinţelor respective şi îl ajută pe elev în formarea unei imagini unitare a realităţii, îi dezvoltă o gândire integratoare.
            În cadrul temei ”Mecanisme simple - pârghiile”se poate vorbi de pârghiile din organism și importanța lor, punându-se în evidență interferența fizică - biologie - chimie. Încă din antichitate, oamenii au încercat să creeze mecanisme care să le uşureze munca. Realizarea marilor construcţii ale antichităţii a necesitat ridicarea unor mari greutăţi, deci a fost necesară găsirearea unor mecanisme care să poată amplifica forţa omului. Pârghia este un mecanism simplu util pentru amplificarea forţei. Fie că este vorba de o foarfecă, o roabă, o pensetă, un balansoar sau un capsator, în toate aceste cazuri apar pârghii. Ce au de-a face pârghiile cu mişcările corpului nostru? Întreg corpul uman se mişcă şi acţionează printr-un sistem de pârghii.
Scopul proiectului: Creșterea interesului pentru studiul biologiei, chimiei, fizicii prin realizarea de conexiuni interdisciplinare.
Obiective: 1. Evidențierea compoziției oaselor și corelația structură - rol;
                  2. Caracterizarea tipurilor de pârghii din organismul uman dar și a celor utilizate în viața cotidiană;
                  3. Recunoașterea semnelor specifice fracturilor, luxaţiilor şi entorselor și aplicarea cunoştinţele cu privire la acordarea primului ajutor în situaţii practice evocate și identificarea modalităţilor prin care se poate păstra integritatea și buna funcționare a sistemului locomotor;
                  4. Realizarea unor experimente simple care săpună în evidență tipurile de pârghiile, legea pârghiilor și condiții de echilibru;
                  5. Dezvoltarea capacității elevilor de explorare a realității, a spiritului de observație, de cercetare şi colaborare în vederea obţinerii unor rezultate riguros argumentate ştiinţific, motivarea pentru documentarea științifică.
Secvențe ale activităților propuse:
I. Atelierul chimiștilor: Evidențierea compoziției chimice a osului, Evidențierea oseinei din oase
II. Atelierul fizicienilor
a. Experiment: Echilibrul corpurilor, Balansoarul monedelor
                               
b. Identificarea, caracterizarea pârghiilor pe baza imaginilor și rezolvare de probleme
                  
III. Atelierul biologilor
a. Activitate de documentare: Obiceiuri care clădesc oase solide – întocmire și prezentare de referate; Modelarea structurii osului - realizarea de mulaje; Realizarea unor planșe privind alcătuirea scheletului; Caracterizarea pârghiilor din organismul uman
b. Activități practice de prim ajutor: Fractură închisă și deschisă, entorsă                  
c. Activitate de compunere și rezolvare de probleme pornind de la următoarele întrebări, al căror răspuns îl cunosc de la biologie: Câte oase are corpul nostru?  Ce masă are scheletul meu?

Metode didactice: conversația euristică, învățarea prin descoperire, modelarea, experimentul, rezolvarea de probleme, observația, problematizarea, brainstorming.

Forme de evaluare: activitatea fiecărui elev în cadrul discuţiilor şi analizării situaţiilor de învăţare; capacitatea de observaţie şi recunoaştere a elementelor de conţinut, de a extrage informaţiile ştiinţifice pentru investigarea mediului în care trăim; calitatea concluziilor practice realizate; creativitatea în timpul desfăşurării activităților şi în rezolvarea sarcinilor individuale; portofoliul proiectului.

Bibliografie:
Turcitu D, Iancu M., Pop V., 2012, Fizica. Manual pentru cls. a VII-a, Ed. Radical, București;
Ghețe M., Grosu M. F., 2005, Activități practice de biologie pentru gimnaziu, Ed. Didactică și Pedagogică R. A., București

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu