luni, 9 septembrie 2019

SLĂVULETE CORALIA MARIANA - MIJLOACE DIDACTICE FOLOSITE ÎN LECȚIILE DE BIOLOGIE


Proiectul Internațional “Omul drag de la catedră”
Ediția a III-a 2018-2019
Concurs elevi. Simpozion Internațional dascăli
Inclus în CAERI, anexa 9 din OMEN nr. 3016/09.01.2019, poziția 1518
ISBN 978-606-725-262-0



      MIJLOACE DIDACTICE FOLOSITE ÎN LECȚIILE DE BIOLOGIE

                                                                               Prof. SLĂVULETE CORALIA MARIANA
                                                                                  LICEUL TEHNOLOGIC IANCU JIANU

”Știința merge înainte pe două picioare numite teorie și experiment. Câte o dată este pus jos primul, altă dată celălalt, dar progresul continuu este făcut prin folosirea ambelor.” (MILLIKAN)
  Mijloacele de învățământ sunt folosite pentru a sprijini procesul de învățământ. Modalitățile de realizare a mijloacelor materiale și conținutul acestora s-au perfecționat și diversificat în mod continuu, în concordanță cu sarcinile învățământului, cu cuceririle științei și tehnicii, cu cerințele psihologiei și pedagogiei, cu practica didactică.
  Mijloacele de învățământ reprezintă totalitatea resurselor materiale ale procesului de învățământ care au un conținut informațional în raport cu obiectivele ce urmează a fi realizate de elevi și la care recurg profesorii și elevii în scopul de a ușura comunicarea,înțelegerea formarea noțiunilor, fixarea, evaluarea, aplicarea cunoștințelor, consolidarea tehnicilor de lucru. Rezultă că mijloacele de învățământ reprezintă o noțiune mai cuprinzătoare, carea a evoluat de la materialul intuitiv la cel didactic confecționat pentru demonstrație și apoi la mijloacele moderne audiovizuale din zilele noastre în funcție de progresul realizat în acest domeniu.
  Realitatea virtuală, în predarea științelor, este aplicată cu succes în realizarea experiențelor de biologie. Orice model fizic și orice teorie popuse și utilizată în știință pot fi testate și confirmate prin experimentul virtual realizat pe calculator.
  Prin utilizarea mijloacelor multimedia elevii sunt stimulați să își construiască propria cunoștere, ei pătrund într-un univers al cunoașterii al cărui trăsături sunt relativ identice cu lumea reală. Elevii sunt implicați într-o activitate continuă de explorare și vor fi capabili să realizeze conexiuni între cunoștințele științifice și realitatea de zi cu zi. Prin efectuarea experiențelor virtuale se realizează conexiuni interdisciplinare între biologie, chimie, fizică, informatică, matematică.
  Realitatea virtuală se folosește la lecțiile de anatomie ( detalierea sistemului circulator, a creierului, a mușchilor, a oaselor), de ecologie ( studierea particularităților diferitelor ecosisteme), de zoologie ( studierea alcătuirii diferitelor grupe de viețuitoare).
  Realitatea virtuală cunoște o dezvoltare foarte mare, ceea ce și duce în viitor prin folosirea pe scară largă.
  Funcții ale mijloacelor tehnice de instruire:
-          funcția de instruire, prin care se înțelege contribuția acestor mijloace la construirea și consolidare structurilor perceptibile operatorii;
-          funcția demonstrativă, mijloacele tehnice sunt substitute ale modelelor materiale pe care se pot face demonstrații și prin care se realizează transmiterea mesajului educațional;
-          funcția formativă și estetică, mijloacele moderne de instruire au pe lângă valențe cognitive și calitatea de a stimula la elevi capacitatea de înțelegere și apreciere a frumosului în natură;
-          funcția de realizare a învățământului la și de la distanță ( rețele computerizate naționale și internaționale).
Bibliografie:
Ion I.,Ulpia Maria Leu -2004- Metodica predării-învățării biologiei, Ed. Solaris, Iași

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu